Geen adres opgegeven.
Vul hiernaast je adres in.

De slimme meter

Meters

Je hebt er vast al iets over gehoord dat veel netbeheerders bezig zijn met de promotie en uitrol van slimme meters.

Wat is nu eigenlijk een slimme meter, hoe werkt een slimme meter en niet te vergeten hoe zit het met mijn privacy, zijn dingen je je vast afvraagt.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter, die thuis en op afstand kan worden uitgelezen. Een slimme meter vervangt de oude analoge killowattuurmeter. In 2012 is begonnen met het plaatsen van de nieuwe meters tijdens een kleinschalige uitrol. Alleen in enkele specifieke situaties wordt de meter aangeboden, bijvoorbeeld:

 • Wanneer de huidige meter aan vervanging toe is (reguliere vervanging)
 • Bij nieuwbouw
 • Grootschalige renovatie
 • Bij een verbetering van het energielabel van minimaal 2 niveaus
 • Als de woning ten minste energieklasse B krijgt
 • Op aanvraag van de consument

Tussen nu en 2020 krijgt iedereen in Nederland een slimme meter aangeboden. De slimme meter wordt niet verplicht. Je kunt de meter weigeren of weigeren dat je gegevens op afstand worden uitgelezen. Wanneer je dit van plan bent zouden wij toch aanraden om de onderstaande voordelen en de privacy regels van een slimme meter te lezen.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

De voordelen van een slimme meter zijn er niet alleen voor de netbeheerders en energieleveranciers, maar ook voor jou als consument.

 • Nauwkeurige eindafrekeningen.
  De slimme meter zorgt er voor dat energieleveranciers nauwkeuriger jaar- en eindafrekeningen kunnen maken. Wanneer de juiste meterstanden ontbreken, wordt nu nog met schattingen gewerkt, wat nogal eens zorgt voor discussies. De slimme meter voorkomt dit.
 • Geen meterstanden meer doorgeven.
  Bij een slimme meter kunnen de meterstanden op afstand worden uitgelezen. Dat betekend dat jij als consument niet meer de meterstanden hoeft door te geven en ook hoeft er niemand meer van het energiebedrijf langs te komen.
 • Meer inzicht in verbruik.
  Wanneer je een slimme meter hebt zal de energieleverancier elke twee maanden een overzicht van het verbruik toesturen. Hierdoor heb je meer inzicht in je eigen verbruik.
 • Gemakkelijk energie besparen.
  Met een slimme energiemeter kun je dagelijks via de webpagina of via het display zien wat je energieverbruik is. Deze informatie kan je helpen om inzicht te krijgen wanneer je energie kan besparen. Bijvoorbeeld doordat je meer apparaten uit zet in plaats van stand-by kun je al heel snel zien wat voor invloed dit heeft op je verbruik.
 • Beter beheer van het energienet.
  Dankzij de slimme meters kunnen de energiemaatschappijen beter nagaan hoeveel energie op welk moment nodig is. Hierdoor kunnen ook de (onvoorspelbare) hoeveelheden wind- en zonne-energie beter worden ingezet en opgeslagen. (bron: Rijksoverheid)

Privacy en veiligheid met een slimme meter

Energiebedrijven moeten hun netwerken zo goed mogelijk beveiligen en hier gelden dan ook strenge eisen voor de manier waarop energiebedrijven met uw gegevens omgaan. De slimme meter meet alleen het totale verbruik, aan de meterstanden is dus niet het leefpatroon van jou als consument af te lezen of wanneer je thuis bent. Om je privacy te beschermen, mogen gegevens alleen in de volgende specifieke gevallen worden uitgelezen en gebruikt:

 • Één maal per jaar voor de jaarafrekening
 • Zes maal per jaar voor de tweemaandelijkse energieoverzichten
 • Indien je gaat verhuizen
 • Indien je overstapt naar een andere energieleverancier
 • Indien de netbeheerder noodzakelijk beheer aan het energienetwerk uitvoert.
 • Tenzij jij toestemming verleent aan de energieleverancier mag deze niet onderzoeken welke apparaten er aan de slimme meter gekoppeld zijn, en hoe deze gebruikt worden.

De slimme meter wordt niet verplicht. Je kunt de meter weigeren of weigeren dat je gegevens op afstand worden uitgelezen. Let er wel op, dat je in beide gevallen zelf de meterstanden dan moet doorgeven. Ook zal vanaf het jaar 2020 (EU doelstelling) het gebruik van een slimme meter waarschijnlijk alsnog verplicht gesteld worden, waarbij dan de kosten voor een nieuwe meter dan waarschijnlijk voor jou als eindgebruiker zijn.

Hoe werkt een slimme meter?

De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter. De elektriciteitsmeter wordt gekoppeld aan de gasmeter (draadloos of met een kabeltje) en door bepaalde software aan de meters toe te voegen, wordt het mogelijk om meterstanden op afstand op te nemen. De meterstanden worden zes keer per jaar doorgegeven, waardoor jij om de twee maanden een overzicht van je energieverbruik ontvangt. Ook is er de mogelijkheid door middel van applicaties op de computer en telefoon om je eigen verbruik dagelijks te volgen.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@checkgasenlicht.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media