Geen adres opgegeven.
Vul hiernaast je adres in.

Elektriciteitsmeters

Meters

Een kilowattuurmeter, stroommeter of elektriciteitsmeter meet het elektriciteitsverbruik van een huishouden of bedrijf.

De meter is te vinden in de meterkast. Er bestaan ook bidirectionele elektriciteitsmeters waarbij de teller terugdraait indien stroom terug wordt geleverd aan het net.

Betaal niet te veel voor de elektriciteitsmeter

Ben je al eens nagegaan of je niet teveel betaald voor je elektriciteitsmeter? Het kan maar zo zijn dat je een elektriciteitsaansluiting hebt met een aansluitwaarde van 3×35A, terwijl 3×25A voldoende is, dit betekend dat je zo’n 500 euro per jaar meer betaald aan netwerkkosten dan nodig is. Om na te gaan of je elektriciteitsaansluiting bij je past, moet je even je energierekening er bij pakken. Wanneer er op je energierekening een 3×25A capaciteit of capaciteit t/m 3×25A of t/m 1×80A, dan bevind je je in de juiste categorie. Wanneer je een elektriciteitsaansluiting hebt die hoger is, dan is het verstandig om dit even na te laten kijken, hier zitten wel eenmalige kosten aan verbonden maar je periodieke kosten zullen omlaag gaan.

Let op!! De meeste energieleveranciers sturen een verkorte versie van de eindafrekening op, waar dus niet op staat welke meter je hebt, vraag daarom even een uitgebreide versie aan om mogelijk kosten te besparen.

Volgens mij klopt de meter niet, wat kan ik doen?

In opdracht van de overheid houdt het bedrijf Verispect toezicht op het testen ‘ijken’ van meters. In bijzondere gevallen kan Verispect besluiten om zelf een onderzoek aan de elektriciteitsmeter uit te (laten) voeren. Het kan zijn dat je zelf je meter wilt laten ijken. Dit ijken kun je bij je netbeheerder aanvragen. Wanneer de meter daadwerkelijk niet klopt dan zal de netbeheerder de kosten voor het ijken en voor het vervangen of herstellen betalen. Wanneer de meter wel klopt dan zal je zelf de kosten voor het ijken moeten betalen.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@checkgasenlicht.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media