Geen adres opgegeven.
Vul hiernaast je adres in.

Zonne-energie

Duurzame energie

In Nederland zijn voornamelijk 2 technieken in gebruik die zonlicht omzetten in een andere vorm van energie: zonnepanelen, zonnecollectoren (ook wel zonneboilers genoemd). In het kort zetten zonnepanelen zonlicht om in elektriciteit en zonnecollectoren(zonneboilers) zonlicht om in warmte.

Zonnepanelen

Zonnepanelen (PV-panelen) zetten zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom). De stroom die je opwekt is 100% groene energie en daarmee draag je bij aan een vermindering van de CO2 uitstoot. Het zijn de blauwe of zwarte panelen die energie uit zonlicht omzetten in elektrische energie. Het is een vrij gemakkelijke techniek om elektriciteit op te wekken, de panelen bestaan uit silliciumplaten die licht omzetten in elektrische stroom. Alle opgewekte stroom gaat via een stekker tussen de omvormer en het stopcontact naar het elektriciteitsnet. De stroom die je niet gebruikt wordt teruggegeven aan het elektriciteitsnet, je elektriciteitsmeter loopt dan dus terug wat ‘salderen’ heet. Het is belangrijk dat je een meter hebt die kan salderen om de hoeveelheid die je terug levert te laten aftrekken van de energie die je hebt ontvangen van het energiebedrijf op je energierekening.

Zonnepanelen zijn niet zo duur als je denkt

De aanschaf en installatie van panelen zijn natuurlijk aan het begin een behoorlijke investering, één paneel kost tussen de 200 en 300 euro. En een volledig zonnestroomsysteem bestaat al snel uit negen panelen, plus een omvormer en daar komen de installatiekosten nog bovenop. Maar de aanschafprijs zegt niet alles, belangrijker is de terugverdientijd, de panelen leveren hierna alleen maar geld op. Op de Universiteit Utrecht is er onderzoek gedaan naar de jaaropbrengsten van een PV-systeem, er kwam uit dat de zonnepanelen per stuk zo’n 220kWh aan energie leveren. Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen zo’n 8-9 jaar. Wanneer je besluit de installatie zelf te doen kun je de terugverdientijd gemiddeld naar 7-8 jaar brengen. De terugverdientijd is ook afhankelijk of het dak gericht staat op het zuiden of niet, in Nederland is de opbrengst het grootst wanneer de zonnepanelen op het zuiden gericht staan.

Energie opbrengst

Op het moment geeft de overheid geen subsidie meer aan particulieren, wel kun je de btw op de aanschaf en installatie terugvragen aan de Belastingdienst. De btw-aangifte is relatief eenvoudig en hier vind je een uitleg. Ook zijn er gemeente die subsidies verlenen. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kun je zien of jouw gemeente subsidies verleent. Zoals eerder vermeld kun je de investering binnen zo’n 8-9 jaar terug verdienen. De terug verdientijd is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Prijs van de zonnepanelen.
  • Kosten van de randapparatuur zoals de omvormer, consoles, bekabeling, meetapparatuur en montagesets.
  • Installatiekosten.
  • Kosten voor de tussentijdse vervanging van de omvormer (deze gaat ongeveer 10 jaar mee).
  • Stroomprijs.
  • Verwachte ontwikkeling van de stroomprijzen. Over de afgelopen 10 jaar was dit +5% per jaar.
  • Levensduur van de zonnepanelen: tenminste 25 jaar.
  • Afname van het opwekvermogen van de zonnepanelen (eerste 10 jaar gegarandeerd 90%, voor 25 jaar meestal 80%).
  • Vermogen van het zonnepaneel systeem

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@checkgasenlicht.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media